Restorantet u shpallin “luftë” klientëve – “Jo më pjata që mund të ndahen mes disa personave, vetëm racione teke”
Gjithnjë e më shumë klientë po zgjedhin të ndajnë meze dhe ushqime në restorante, veçanërisht me rritjen e çmimeve të ushqimeve. Nga ana e tyre, sigurisht, restorantet duan sa më shumë porosi dhe, rrjedhimisht, të ardhura më të larta për klient.
Sipas ‘Wall Street Journal’, pjata që janë të vështira për t’u ndarë kanë filluar të shfaqen gjithnjë e më shpesh në menu. Në të njëjtën kohë, restorantet inkurajojnë klientët të provojnë më shumë pjata para vaktit kryesor.
Në vitin 2023, fatura mesatare në 49% të restoranteve në SHBA ishte më e lirë, ndërsa 53% e restoranteve kishin fitime më të ulëta në krahasim me vitin e kaluar. Në të njëjtën kohë, ngrënia jashtë është bërë më e shtrenjtë: Kostoja e ushqimit jashtë shtëpisë është rritur me 5.3% gjatë 12 muajve të fundit.
Restorantet nuk duan të ndalojnë ndarjen e ushqimit, këmbëngulin menaxherët. Në vend të kësaj, ekzistojnë strategji specifike, të tilla si krijimi i pjatave me një kafshatë të vetme si një racion rose e destinuar për një person, por duke mos lënë opsione të menusë që klientët mund të ndajnë.
Kur klientët ndajnë më pak pjata ose nuk porosisin alkool, restorantet ka të ngjarë të luftojnë për të përmbushur detyrimet e rritura, siç janë kostot më të larta të punës.
Në vitin 2022, 21% e darkuesve thanë se kishin ndarë një vakt në të kaluarën për të ulur kostot dhe 58% thanë se do të vazhdonin ta bënin këtë.
Tavolinat më të mëdha – ato me gjashtë ose shtatë persona – shpesh kanë faturën mesatare më të lirë për person kur ndajnë pjatat mes tyre. Për ta ndryshuar këtë, restorantet ndryshuan menutë. Në ‘të u shtuan pjata më të shtrenjta, duke përfshirë një sërë mezesh që nuk janë të destinuara për dy ose më shumë persona.
Përshtatja e madhësive si dhe e çmimeve u mundëson klientëve të ndajnë vaktet duke e mbajtur të lartë faturën për person.
Dorina Kurtaj / SCAN
Material i përgatitur nga portali SCAN TV.
Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.